Etkili Sunum Teknikleri Eğitimi

Etkili Sunum Teknikleri Eğitimi

Sunumlar, hayatımızın artık olmazsa olmazlarından diyebiliriz. Okulda, iş yerinde ve toplantılarda en çok kullanılan aktarım organizasyonu sunumlardır.

Etkili Sunum Teknikleri Eğitimi
29/02/2024 16:56:44

Etkili Sunum Teknikleri Eğitimi

Sunumlar, hayatımızın artık olmazsa olmazlarından diyebiliriz. Okulda, iş yerinde ve toplantılarda en çok kullanılan aktarım organizasyonu sunumlardır. Sunum yapmak kadar önemli olan bir diğer mevzu da sunumun dinleyenler üzerinde bıraktığı etkidir. Sunum yaparken dinleyicilerin dikkatini üst düzeyde tutmak ve bunu sürekli olarak başarmak zor bir durumdur. Karşısında ilgisiz ve dikkati dağılmış bir şekilde duran bir kitleye sunum yapmak kimsenin istediği bir durum değildir. Bu yüzden dinleyicileri canlı ve diri tutabilmek sunum yapan kişi açısından oldukça önemli bir gelişmedir. Sunum, sunmak manasına gelmektedir. Bir şeyi en etkileyici ve özet bir şekilde dinleyiciye sunmak; aktarılmak istenenleri doğru bir biçimde dinleyicilere aktarmak büyük meseledir.

Etkili Sunum Teknikleri Eğitimi Nedir?

Teknolojinin bu denli geliştiği günümüzde insanların bilgi ve fikir sahibi olmadığı bir konu kalmadı desek yeridir. Neredeyse her insanın evinde bulunan internet sayesinde merak edilen ve araştırılması istenen bir konuya saniyeler içinde ulaşılabilmektedir. Bunun için yerinizden kalkmadan yapacağınız tek tık ya da dokunuş yeterli olmaktadır. Ayrıca günümüzde bir konu hakkında pek çok sunuma katılma fırsatı karşımıza çıkmakta ve bu sunumlar vasıtasıyla istenilen bilgiye kapsamlı bir şekilde ulaşmamız mümkün olmaktadır. Bu sunumların etkili ve verimli olması için sunumu yapan kişi açısından dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını şu maddeler halinde sıralayabiliriz:

  • Etkili sunum, öncesinde hazırlanılması gereken ve bir topluluk önüne çıkıldığı vakit herhangi bir tereddüde mahal verilmeden istenilenlerin aktarılabilmesidir. Seçilen metot ne olursa olsun önceden hazırlık yapılarak çıkılan sunumlarda başarılı olma olasılığı artacaktır. Yani dinleyiciler karşısında herhangi bir tutukluk olmadan akıcı ve dikkat çekici bir şekilde yapılacak sunum, ilgiyi sürekli konuşmacı üzerinde tutacak ve konunun dağılmasına imkan tanımayacaktır. Bu yüzden sunum öncesi ön hazırlık son derece mühimdir.
  • Diğer bir önemli husus, sunum sırasında dinleyiciyle başarılı bir iletişim yolunun gerçekleştirilmesidir. Topluluk karşısında kitap okumak veya ezberden konuşmak dinleyiciler açısından hiç de hoş bir davranış değildir. Bunun sebebi dinleyicinin dikkatinin dağılması ve sıkıcı bir ortamın oluşmasıdır. Kısacası iletişimin yüzde yüz sağlanmış olması gerekir. Aksi takdirde o sunumun başarıya ulaşma şansı bulunmamaktadır.
  • En çok tercih edilen hatipler, dinleyiciyi etkileyebilen ve dinleyiciyle rahatça göz teması kurabilen konuşmacılardır. Bu kişiler ses tonuna son derece hakim, yüz mimiklerini ve el hareketlerini çok iyi koordine edebilen; dikkatin dağıldığı zaman dilimlerinde esprileriyle veya fıkralarıyla dikkatlerin tekrardan toparlanmasını sağlayan kişilerdir. Ses tonunu iyi kullanamayan ve vurgu yapmaktan yoksun hatipler, akıcılıktan uzak anlatımlar pek çok dinleyicinin dikkatini başka yöne kaydırmasına ve konuşmacının anlattıklarından uzaklaşmasına sebep olmaktadır.

Etkili Sunum Teknikleri Eğitiminin Amacı

Bu eğitimin amacının; sunum gerçekleştiren kişinin kullandığı video, görüntü ve ses materyalleri vasıtasıyla dinleyicinin ilgisini ayakta ve diri tutmak olduğu söylenebilir. Bu konuda kendini sürekli geliştiren ve farklı anlatım tekniklerine açık olan konuşmacılar, dinleyicinin algısını her zaman için kendi yönüne çekmeyi başarmıştır. Dinleyicinin her söyleneni anlaması ve adeta heyecanlı bir film izler gibi gözlerini kaçırmadan konuşmacıya odaklanması etkili sunum gerçekleştirildiğinin göstergesidir.

Dinleyici uyumaya veya başka şeylerle ilgilenmeye başladıysa sunumun başarısız olduğu ve konuşmacının dinleyicilerin ilgisini çekmeyi başaramadığı söylenebilir. Etkileyici ve düzgün bir şekilde anlatmak istediklerini dinleyiciye aktarabilen konuşmacıların topluma kazandırılması eğitimin en büyük amaçlarındandır. Bu eğitim sayesinde sunum teknikleri en ince ayrıntısına kadar öğrenilebilir ve istenilenler karşıdakini sıkmadan aktarılabilir.

Whatsapp Whatsapp