UX Tasarım

UX Tasarım

Etkileşim tasarımı şeklinde de bilinen kullanıcı deneyimi tasarımı, kullanılabilirliğe dayalı bir web sitesi hazırlamakla ilgilidir. UX tasarımı bir evin planı gibidir.

UX Tasarım
29/02/2024 17:28:35

UX Tasarım

Etkileşim tasarımı şeklinde de bilinen kullanıcı deneyimi tasarımı, kullanılabilirliğe dayalı bir web sitesi hazırlamakla ilgilidir. UX tasarımı bir evin planı gibidir. Bir plan, oda sayısından, pencere yerleşiminden ve kapıların hangi yöne açılacağına kadar her şeyi kapsar. Evin yaşanabilir olmasını ve tüm eşyalarınız için yeterli alana sahip olmasını mümkün kılar. UX tasarımı aynı şeyi yapar, ancak web siteniz için!

UX Tasarım Nedir?

Bir UX tasarım süreci tipik olarak bir web sitesi için hedeflenen hedef kitlenin araştırılmasıyla başlar. Ayrıca içeriğinizi de dikkate alır. Sahip olduğunuz içerik varsa güncellenmeli ve işletmeniz için ideal kullanıcı deneyiminde herhangi bir önemli içerik eksikse bunlar eklenmelidir.

Ardından, tüm bu içerik için mantıksal bir mimari oluşturmaya koyulur. Bir kütüphaneci gibi, her şeyi hedef kişinin bulmayı umduğu bir yere kaydederken, aynı nihai hedefe doğru alternatif yolculuklar için yanal yollar yaratır. İyi UX tasarımı, birincil, ikincil ve hatta üçüncül izleyicilerin yollarını dikkate alır.

Tüm bunlar, menülerin, belirtme çizgilerinin, harekete geçirici mesaj (CTA) düğmelerinin, öne çıkan veya ilgili içerik önerilerinin ve bir sayfadaki içeriğin sırasının belirleyici yerleşimi ve yapısıyla gerçekleştirilir. İyi bir UX tasarımının kapsayıcı hedefi, doğru bilgiyi doğru zamanda sunmak, bir ziyaretçinin amaçlanan hedefe ulaşmak için web sitesinde hareket etmesini sağlamaktır.

UX Tasarım Neden Önemli?

Bir kişinin web sitenize girmesinin tonlarca yolu vardır. Bunlardan bazıları:

  • Arama sonuçlarında sayfalarınızdan birini bularak
  • Bir arama reklamından
  • Sosyal medyadan
  • Bir e-postadan
  • Bir arkadaşınızdan veya aile üyenizden gelen bir mesajda paylaşılan bir bağlantıdan
  • Basılı bir reklamda gördükten sonra URL'nizi yazarak

Birinin sizi nasıl bulduğu, alıcının yolculuğunun neresinde oldukları hakkında çok şey söyler. UX tasarımı, tüm bu seçenekleri ve daha fazlasını göz önünde bulundurur ve bir kişi nereye giderse gitsin, bir sonraki adımı atmasına yardımcı olacak net mesajlaşma, gezinme ve içerik olmasını sağlar.

Bu, bir blog gönderisini okumak ve vaka çalışmalarınızı görüntülemek için yönlendirilmek gibi huninin tepesinden ortasına doğru olabilir. Ayrıca, bir kişinin ödeme işlemine girmesine ve tamamlamasına yardımcı olan mesajlaşma ve işlevsellik gibi şekillerle de olabilir. Bununla beraber, dönüştürmeye hazır olmayanlar arasında daha fazla güven oluşturmak için üst ve orta kısımlarda da özel çalışmaların yapılması muhakkak gerekir.

İster satış yapıyor, ister potansiyel müşteri kazanıyor olsun, her işletme web sitesinin kârlı bir nihai hedefi vardır. UX tasarımı harika olan bir web sitesi o kadar basit ve tatmin edici bir deneyime sahiptir ki, bu hedefe ulaşmak doğaldır.

Whatsapp Whatsapp