Web Programlama

Web Programlama

Web programlama bir web sitesi oluşturmak adına yazılan kaynak kod anlamına gelir.

Web Programlama
29/02/2024 16:48:00

Web Programlama

Web programlama bir web sitesi oluşturmak adına yazılan kaynak kod anlamına gelir. Web içeriği, sunucu komut dosyası oluşturma, ağ güvenliği ile web geliştirme yazma, işaretleme ve kodlama anlamı taşır.

Web programlama için kullanılan genel diller XML, HTML, Javascript ve PHP’dir. Disiplinlerarası bilgi gerektiren programlama sistemlerinden farklı olup sunucu ve istemci taraflı bir programlamadır.

İstemci Taraflı Web Programlama

İstemci taraflı web programlama kullanıcıyla etkileşime girilmesine yardımcı olan bir programlamadır. Kullanıcının yazılara yorum yapması, resmin büyütülebilmesi ve verilerle işlemlerin yapılabilmesi gibi olaylar uygulanabilir.

İstemci taraflı olan web programlamada kullanılabilecek tek dil Javascript’tir.

Sunucu Taraflı Web Programlama

Sunucu taraflı web programlama sunucu ile web sitesi arasındaki iletişimi sağlamaya yardımcı olur. Bu programlama içerisinde yer alan veri tabanı işlemleri; üye kaydı, üye girişi ve veri giriş çıkışıdır.

Sunucu taraflı olan web programlama dilleri ise; PHP, ASP.Net

Web Programlama Dilleri

Web programlama kullanabilmek için bazı dillerin ve hakkında bazı kuralların bilinmesi önem taşır. Web programlama için çeşitli programlama dilleri kullanılır ve bu dillerin başlıcaları;

  • XML programlama dilleri: insanların kolayca okuma yapmasını sağlayan bir dildir. Aynı zamanda bilgi işlem sistemlerinin de kolaylıkla yapılabilmesine olanak tanır.

  • Javascript programlama dili: yaygın olarak tarayıcılarda kullanılan bir dildir. Web sitelerine dinamiklik eklemek için kullanılması avantaj sağlar.

  • HTML programlama dili: işaretleme için yaygın olarak kullanılan bir dil olup web sayfaları oluşturmak için kullanılır. HTML ile çalışan bir program yapılması bu dille mümkün olmaz.

  • PHP programlama dili: PHP dili oldukça geniş yönlü bir dildir. Sunucu tabanlı olup içerisinde CSS gibi kodların gömülü olmasından yoğun bir şekilde web tasarım işlemlerinde kullanılır. Bu nedenledir ki dünyadaki sitelerin yapılması aşamasında temelde PHP programlama dili kullanılmaktadır.

Web programlama özellikleri ve kullanılan dilleriyle geniş bir yelpazeye sahiptir. Günümüzde kullanılan birçok web sitesinde bu teknoloji kullanılır. Teknolojinin gelişmesi ve site yapım aşamalarının gün geçtikçe kendini geliştirmesinden dolayı web programlama çok yönlü kullanımıyla olanaklar sunmaya devam eder.

Whatsapp Whatsapp