Web Programlama Dilleri

Web Programlama Dilleri

Web programlama dilleri adından da anlaşılacağı üzere web programlama için gerekli olan yazılım araçlarıdır.

Web Programlama Dilleri
29/02/2024 17:30:45

Web Programlama Dilleri

Web programlama dilleri adından da anlaşılacağı üzere web programlama için gerekli olan yazılım araçlarıdır. Kullanım amaçlarına ve yerlerine göre birçok farklı web programlama dilleri mevcuttur. Bu makalede en çok kullanılan web programlama dillerini sizler için derledik. Fakat önce web programlama dilleri nedir? Sorusuna farklı bir yönden cevap bulmaya çalışalım.

Web Programlama Dilleri Nedir?

Web programlama yapılırken herhangi bir kural yoktur, dolayısı ile kullanılan programlama dilleri de buna göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu yüzden birçok farklı amaç için bir ya da birden fazla web programlama dili kullanılmaktadır. Bu yazılım araçlarını kullanarak ihtiyaç duyduğunuz web programlamayı dilediğiniz şekilde tasarlayabilir ve sunabilirsiniz, web programlamanın bu denli geniş bir yaratıcılığa ışık tutması bugün milyonlarca çeşit programın yapılmasına olanak sağlamaktadır.

En Çok Kullanılan Programlama Dilleri

Az önce de belirtildiği üzere kullanım amacına ve ihtiyaçlarına göre farklı özellikler ve işlevler sunan onlarca programlama dili vardır. Hepsinin kendine has birçok farklı ayrıcalığı bulunmaktadır. Buna karşın web dünyasında en çok kullanılan web programlama dilleri ise şu şekildedir:

PHP Programlama Dili

İlk çıktığı zamanlarda her ne kadar kurumsal web sitelerin kodlanmasında kullnılıyor olsa da bugün birçok farklı amaçla kullanılmakta ve geniş yelpazede mantıklı ve çözümleyici seçenekler sunar. Öyle ki wordpress gibi dünyada en çok kullanıla scriptler bile bu programlama dili ile yazılmıştır, unutulmamalıdır ki dünyadaki toplam web sitelerin %37’si (kimi yerlere göre de %60) wordpress tabanlıdır.

HTML Programlama Dili

Oldukça basit bir dile sahip olan HTML dili web dünyasının en temel taşlarından birisidir. Yazılım ve dijital medya dünyasına başlamasanız bile bu dili mutlaka duymuşsunuzdur. HTML, her ne kadar programlama dili olarak kabul edilse de tek başına bir program kurulamaz, bunun için diğer diller ile entegreli bir şekilde çalışması gerekmektedir. Etiketler kullanılarak kullanılan bu dil temelde, Head, Body, Main / Footer yapıları üzerine kuruludur.

JavaScript

Öğrenilmesi diğer programlama dillerine göre daha zor ancak işlevsel olarak daha kapsayıcıdır. Web yazılım dünyasında çalışmak isteyenlerin mutlaka öğrenmesi gereken programlama dilleri arasındadır.

Diğer Web Programlama Dilleri

Bunlar dışında kullanılan diğer programlama dilleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • C Programlama Dili: Esnek, güvenilir ve taşınabilir bir dildir.
  • C ++ Programlama Dil: C dilinin geliştirilmiş nesneye yönelik bir dildir. Oyun motoru, grafik ara yüzü gibi komplike yapılar C++ ile yapılabilir. Chrome, Mozilla en bariz örneklerindendir.
  • Python Programlama Dili: Kolay, hızlı ve kapsayıcı olan bu dili sadece programlama dili olarak ele almamak gerekir. Derin öğrenme gibi birçok farklı amaçla da kullanılan bir dildir.
  • Visual Basic: Windows tabanlı programlarda kullanılan temel dillerdendir.
  • SWIFT: Programlama Dili: Apple’ın yazılımlarında çoğunlukla kullandığı programlama dilidir
  • PASCAL Programlama Dili: Bilgisayar programlamada sıklıkla tercih edilir.
  • DELPHI Programlama Dili: web ve masaüstü programlarında kullanılan diller arasındadı
Whatsapp Whatsapp