Web Tasarım

Web Tasarım

Bir web sitesi kurulumu sırasında web sitesinin hangi alanda ve sektörde yayın yapacağına karar verildikten sonra gelen aşama; hedef kitle doğrultusunda belirlenen içerik ve bu içerikle uyumlu olması beklenen bir web tasarım olmaktadır.

Web Tasarım
29/02/2024 16:52:41

Web Tasarım

Bir web sitesi kurulumu sırasında web sitesinin hangi alanda ve sektörde yayın yapacağına karar verildikten sonra gelen aşama; hedef kitle doğrultusunda belirlenen içerik ve bu içerikle uyumlu olması beklenen bir web tasarım olmaktadır. Web tasarım gerçekleştirilirken dikkat edilmesi gereken pek çok farklı konu bulunmaktadır. Bunların en önemlilerinden birisi de web tasarımın, belirlenmiş olan içerik politikası ve türleriyle ne kadar uygun ve uyumlu olduğudur. İçerikler hakkında ilgi uyandıran ve içeriklerin daha da fazla dikkat çekmesine olanak sağlayan web tasarım, web sitesi yapımcısı ve geliştiricileri tarafından baştan savma yapılmaması ve üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konudur. Web tasarım geliştirmenin ve gerçekleştirmenin pek çok yolu ve yöntemi bulunmaktadır.

Web Tasarım Nedir?

Web tasarım; bir web sitesinin görünen dış yüzü, sitenin nasıl göründüğüyle ilgili ipuçlarını ortaya çıkaran en önemli gösterge ve web sitesinin hangi sektörde yer aldığına ilişkin verileri ortaya koyan bir internet yüzey planlayıcı faktörüdür. Grafik ve metinlerin bir arada yer aldığı web tasarıma, bir başka deyişle kişi ya da kurumların internet dünyasında görünen yüzü denilebilir.

Web sitesinin tasarımı, siteye ilk kez giren birine web sitesi hakkında fikir vermesi ve akılda bir imaj oluşturması açılarından önemli bir gösterge aracıdır.

Web sitesinin internet tarayıcılar tarafından görüntülenebilecek şekilde dizayn edilmesi olarak adlandırılan web tasarımı, html dilinde yapılıp işin uzmanları ve profesyoneller tarafından oluşturulmalıdır. Bu kişiler webmaster ya da web tasarımcısı olarak bilinmektedir. Kaliteli ve uyumlu bir şekilde oluşturulan web tasarımı, web sitesinin hedef kitlesine yönelim aşamasında en önemli unsurlarından biri olup özellikle kullanıcı dostu tasarıma sahip siteler, kullanıcılar tarafından daima ziyaret edilmektedir.

Web Sitesi Tasarımı

Web sitesi tasarımı gerçekleştirilirken dikkat edilmesi gerekli olan bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlar:

  • Uyumlu ve kolay bir web tasarım

Öncelikle siteyle uyumlu biçimsel bir seçim yapılması yani siteye uyumlu renk ve fontun seçilmesi gerekir. Bunun sonrasında ana sayfada verilmek istenilen mesajın doğru bir şekilde belirlenmesi ve yerleştirilmesi, siteye ilk kez gelmekte olan potansiyel ziyaretçi sayısını fazlalaştırmaktadır.

  • Kullanıcı dostu site haritası

Ziyaretçilerin aradıklarını kolaylıkla bulabilecekleri arayüze sahip her ayrıntının düşünülmüş olduğu bir site haritası, kullanıcı dostu bir site oluşturmayı kolaylaştırır.

  • İçerik ve anlatım tarzı

Siteyi ziyaret etmekte olan potansiyel ziyaretçileri kolay bir şekilde etkileyebilecek bir anlatım ve verilmek istenen mesajın paralelinde bir hitap tarzı, siteyi rakiplerinin üstüne çıkarabilecek önemli stratejik hareketlerdendir.

  • SEO tabanlı web tasarım

İnternette meydana gelen organik trafiği tahminlerin ötesi bir düzeyde arttırabilen SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), günümüzde web siteleri geliştiricilerin en çok hassasiyet gösterdiği ve önem verdiği konuların başında gelmektedir. SEO çalışmaları, ne kadar kaliteli ve özgün bir şekilde yapılırsa amaçlanan ve arzulanılan sıralama düzeylerine o kadar çabuk ulaşmak mümkündür.

  • Duyarlı web tasarım

Her durumda kullanılmaya müsait üretilmiş çok sayıda mobil cihazların mevcut olduğu günümüzde; potansiyel müşteri ve ziyaretçilere, kullandıkları farklı tipteki cihazlar kanalıyla etkin ve uygun bir şekilde ulaşabilmek hitap edilmekte olan kitleyi arttırmakta ve beklenilen tatmin seviyesini maksimum oranlara ulaştırmaktadır.

  • Farklı tarayıcılarda uyumlu kullanım

Pek çok farklı tarayıcı alternatifinin olduğu günümüzde her tarayıcıya yönelik olarak değişebilen kullanım hızının da ölçülmesi ve değerlendirilmesi gerektiği aşikardır. Farklı türdeki bu tarayıcılar, haliyle görünümü de etkilemektedir. Bu nedenle web sitesi tasarımı gerçekleştirilen sitelerin uyumu, popüler olarak görülen tüm tarayıcılarda denetlenmeli ve çıkan sonuçlar istikametinde gereken iyileştirmeler yapılmalıdır.

Whatsapp Whatsapp